ĐORĐE (17) VEĆ TRI GODINE UZGAJA OVU VOĆKU SA PORODICOM: Prinosi su dobri, ali jedna stvar ih zabrinjava (FOTO)
Đorđe Jovanović, Foto: Printscreen/RTS

ORGANSKA PROIZVODNJA

ĐORĐE (17) VEĆ TRI GODINE UZGAJA OVU VOĆKU SA PORODICOM: Prinosi su dobri, ali jedna stvar ih zabrinjava (FOTO)

I u berbi su angažovani svi ukućani čak i najmlađi

Objavljeno:

U Vranjskom kraju pri kraju je berba jagoda u plastenicima, a na otvorenom je u punom jeku. Proizvođači su zadovoljni rodom, ali ne i cenom u hladnjačama, pa jagode prodaju uglavnom marketima ili na pijaci.

Organske jagode na otvorenom sedamnaestogodišnji Đorđe Jovanović iz Ćukovca kod Vranja sa porodicom proizvodi tri godine. Zasadi mladi, prinosi dobri, a cene niske kaže Đorđe.

"Ako nastave hladnjačari da daju manje cene to se neće isplatiti ne samo za nas, nego i za druge. Mi jagode dajemo mušterijama, na pijaci i možda će se isplatiti", navodi Đorđe.

I u berbi su angažovani svi ukućani čak i najmlađi.

"Berem samo crvene, ali mislim da treba i malo za prodaju da berem, da se prodaju", kaže Leonora Jovanović.

Leontina dodaje da nije teško, da prosečno bere oko sat, dva, i da ubere - od tri do šest gajbica.

U uzgoju učestvuje cela porodica
U uzgoju učestvuje cela porodicafoto: Printscreen/RTS

Prvi rod ima i najveću cenu, zbog toga porodica Mitić u 15 plastenika ima 2200 korena jagoda. Berba je skoro završena, sada sumiraju rezultate.

"Jagodu sam plasirao sve u lokalnim prodavnicama, marketima po Vranju i okolini”, kaže Miloš Mitić, proizvođač jagoda iz Ćukovca. Dodaje da se to više isplati: “Više, više, jer imam veću količinu i ne mogu sam, a najbolje sam kad bih mogao da je prodam na pijaci”.

„Isplati se jagode da se gaje, ali ako nastavi da pada cena kao što je ove godine onda videćemo”, ističe Zoran Mitić, proizvođač jagoda.

Kilogram jagoda u hladnjačama je 120 dinara, što je 3 puta manje nego prošle godine, a na pijacama i u marketima, jagode se prodaju po ceni od 250 do 350 dinara.

Bonus video:

02:37

ZBOG ČEGA SU CENE GORIVA U REGIONU ZNATNO MANJE? Stručnjaci odgonentnuli: Nije tako bilo do pre dve godine, država tako mnogo gubi

(Espreso/RTS/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.